logo

Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника
за школску 2016/2017. и 2017/2018.
Каталог Стандарди компетенција наставника Приоритет

980 Суочавање са друштвеним стереотипима Компетенцијa: K3
Приоритети: 4
ИнституцијаЕдукација за 21. век, Београд, Цвијићева 89/4/8, Београд
Особа за контактЛидија Жупанић Шуица, lidijasuica@bvcom.net, 011 2768325, 064 1866043
АуториМарко Шуица, ванредни професор на Филозофском факултету у Београду, одељење за историју; Лидија Жупанић Шуица, професор ликовне културе и грађанског васпитања, Четрнаеста београдска гимназија, Београд
РеализаториМарко Шуица, ванредни професор на Филозофском факултету у Београду, одељење за историју; Лидија Жупанић Шуица, професор ликовне културе и грађанског васпитања, Четрнаеста београдска гимназија, Београд;.Ивана Јанковић, психолог, Четрнаеста београдска гимназија, Београд 4. Наташа Мугоша,наставник српског језика и књижевности и грађанског васпитања,О. Ш. Старина Новак,Београд
Општи циљевиУпознавање наставника са иновираним приступима/методама у настави грађанског васпитања и оспособљавање за извођење предметне и интегрисане наставе оријентисане на ученичко препознавање, критичку анализу и разградњу стереотипа у савременом друштву.
Специфични циљевиДефинисање феномена стереотипа и објашњавање њихове историјске димензије у креирању ставова младих у савременом друштву. Имплементација различитих приступа у извођењу интегрисане наставе који се односе на превазилажење стереотипа заснованих на расној, етничкој, конфесионалној, родној и културној нетолеранцији. Подстицање наставника на развијање сензибилитета и критичког односа учeника према различитим стереотипима у њиховом окружењу.Упознавање наставника са новим наставим средствима, материјалима и методама у анализи и разобличавању различитих актуелних стереотипа. Примена интерактивних наставних и игровних активности везаних за деконструкцију опасних стереотипа присутних у савременом друштву.
Теме програмаИсторијска димензија стереотипа у савременом друштву; Планирање интегративне наставе на тему препознавања и разградње стереотипа; Примена нових дидактичких метода у суочавању са стереотипима у настави грађанског васпитања.
Циљна групанаставник разредне наставе, наставник предметне наставе – основна школа, наставник предметне наставе – гимназија, наставник општеобразовних предмета – средња стручна школа , наставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју, наставник у школи за образовање одраслих, наставник општеобразовних предмета – у средњој уметничкој школи (музичке, балетске, ликовне), наставник изборних и факултативних предмета, стручни сарадник у школи, сарадник (педагошки, андрагошки асистент и помоћни наставник)
Број учесника30
Трајањеједан дан (8 бодова)
ЕлектронскиНе
ЦенаЦена по учеснику је 3.000,00 динара. - хонорар за 4 реализатора 2000.00 - превоз реализатора 200.00 -освежење ( ручак и пиће) 700.00 -материјал 100.00 Хонорари су на бази бруто износа.
© 2016 Завод за унапређивање образовања и васпитања