logo

Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника
за школску 2016/2017. и 2017/2018.
Каталог Стандарди компетенција наставника Приоритет

292 Педагошки метод Марије Монтесори и његова примена у васпитно-образовном раду Компетенцијa: K2
Приоритети: 1
ИнституцијаШОСО „Милан Петровић” са домом ученика, Нови Сад, Браће Рибникар 32, Нови Сад
Особа за контактМирјана Лазор, mlazor5@gmail.com, 021 400024, 064 1954278
АуториДанијела Дапчевић Мартић, дипл. педагог, мр дефектолошких наука; Милица Ерцег, проф. разредне наставе; Светлана Панић, проф. француског језика и књижевности
РеализаториДанијела Дапчевић Мартић, дипл. педагог, мр дефектолошких наука; Милица Ерцег, проф. разредне наставе
Општи циљевиУнапређење васпитно-образовног рада методологијом Монтесори педагогије; Упознавање учесника са општим начелима рада по Монтесори методи и могућностима њихове примене у васпитно образовном раду са децом редовне популације и са потешкоћама у развоју.
Специфични циљевиИнформисање учесника о основним начелима васпитног рада по Монтесори педагогији (праћење посебне осетљивости за усвајање одређене врсте садржаја, уважавање различитих могућности сваког детета за усвајање знања, поштовање постигнуте концентрације, доследност, самодисциплина); Упознавање учесника са основним правилима понашања у Монтесори учионици; Представљање богатог Монтесори дидактичког материјала директним презентовањем њихове употребе и истицањем директног и индиректног циља; На овај начин учесници ће поједине дидактичке материјале моћи самостално да израде и примене у наставном процесу и васпитним активностима; Преношење искуства примене наведеног метода у раду са децом са потешкоћама у развоју.
Теме програмаТеоријске основе Монтесори педагогије; Дидактички материјали за вежбе практичног живота; Дидактички материјали из сензорно прецептивног центра за подстицање чула; Дидактички материјали за развој језика и говора; Дидактички материјали за вежбу математике; Дидактички материјали за космичко васпитање
Циљна групанаставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју, наставник разредне наставе, васпитач у предшколској установи, медицинска сестра – васпитач, васпитач у дому ученика, стручни сарaдник у предшколској установи, стручни сарадник у школи, сарадник (педагошки, андрагошки асистент и помоћни наставник)
Број учесника20-30
Трајањедва дана (12 бодова)
ЕлектронскиНе
ЦенаЦена по учеснику 3 000 дин (нето) Цена укључује:присуствовање програму; послужење(кафа,сок, сендвичи другог дана ); штампани материјал и CD за учеснике. Цена не укључује путне трошкове предавача. Цена за групу : уколико установа организује групу од 20-30 учесника, цена по учеснику је 2 500 динара (нето). Обавезе установе-организатора су: плаћање путних трошкова и смештаја за водитеље семинара, освежење за учеснике семинара и ручак за 1 дан за све учеснике.
© 2016 Завод за унапређивање образовања и васпитања